اجتماعیروزانه

مسعود تو کجایی که بداخشان را فروختند

شعری برای احمد شاه مسعود

امروز کابل سقوط کرد

اشرف غنی رئیس جمهور افغانستان با چند ماشین پر از پول از کابل بزدلانه فرار کرد. صحنه های چسبیدن مردم به هواپیما در حال تیک آف و افتادن دو نفر از هواپیما در ارتفاع چند صد متری برای هر انسانی دردناک است.

آنچه در این میان مطرح میشود تفاوت مرد و نامرد بودن است. اشرف غنی مرد نبود. پوستینی از مرد بر چهره داشت او بزدلانه فرار کرد.

نزدیکی ایرانیان و افغان ها

فارغ از اینکه چند میلیون افغان در حال حاضر در ایران زندگی میکنند. من شخصا تفاوتی بین افغانها و ایرانی ها نمی بینم. هنوز دویست سال نشده است از زمانی که انگلیس ها در عهد فتحعلی شاه قاجار افغانستان را از این سرزمین جدا کردند. برای هزاران هزار سال افغانستان و ایران یک کشور واحد بودند . هم فرهنگ و هم نژاد و هم زبان و هم ریشه.

بزرگانی که ما از ایران قبل از دویست سال پیش داشتیم که از افغانستان امروزی بودند کم نیستند. ابن سینا آن فیلسوف و پزشک توانا از افغانستان بود که بعدها در همدان فوت کرد. سنایی غزنوی، نظامی گنجوی و مولانا خداوندگار محمد جلال الدین بلخی  همه و همه ایرانی بودند. تاجیک ها و ازبک ها هم ایرانی بودند. آنها را روسها جدا کردند و افغان ها را انگلیس ها. اما افغان ها حتی خط پارسی را نگه داشتند.  آنها زیبا سخن میگویند، وقتی لهجه شان را میشنوم گویی صدای مولانا را از کوچه و پس کوچه های بلخ میشنوم.

اما از بین این همه سال جنگ و خونریزی یک ابر مرد بود که جلوی سلطه شوروی سابق ایستاد، جلوی القاعده و طالبان ایستاد ، غم او ، غم وطن بود. مانند بابک خرمدین. اما دنیا او را مانند چه گوآرا میشناسد اما به نظر من او از چه گوارا هم بالاتر بود برای مردم وطنش جنگید و کشته شد. نامش همیشه در تاریخ خواهد ماند، آری از احمد شاه مسعود  سخن میگویم.

احمد شاه مسعود
احمد شاه مسعود

احمدشاه مسعود (۱۱ /شهریور ۱۳۳۲ – ۱۸ سنبله/شهریور ۱۳۸۰) سیاستمدار و فرمانده نظامی و وزیر دفاع پیشین افغانستان بود. او در جنگ شوروی در افغانستان و جنگ‌های داخلی افغانستان نقش مهمی داشت.

احمدشاه مسعود از فرماندهان برجسته افغانستان علیه اشغال شوروی بین سالهای ۱۹۷۹ تا ۱۹۸۹ بود. در دهه ۱۹۹۰ شاخه نظامی دولت افغانستان را علیه شبه‌نظامیان رقیب رهبری می‌کرد و پس از غلبه طالبان، نیروهای نظامی مخالف طالبان در شمال افغانستان را رهبری می‌کرد. سرانجام مسعود در روز ۱۸ شهریور ۱۳۸۰ (دو روز پیش از حادثه ۱۱ سپتامبر)، بر اثر انفجار دو فرد انتحاری مظنون به ارتباط با شبکه القاعده که خود را خبرنگار معرفی کرده بودند، در خواجه بهاءالدین ولایت تخار افغانستان کشته شد.

مسعود یکی از بهترین فرماندهان جنگ‌های چریکی در قرن بیستم بود و با یوسیپ بروز تیتو، هو شی مین و چه گوارا مقایسه می‌شود، به ویژه به دلیل آنکه به دفعات توانست از زادگاهش دره پنجشیر در برابر حملات ارتش سرخ شوروی و بعدها طالبان دفاع کند و از اشغال پنجشیر جلوگیری کند. بعدها دولت افغانستان به او لقب «قهرمان ملی» داد.

برای این روزها که افغانستان در چنگ طالبان است و آن اسلام افراطی داعش وار، بیش از همه یاد بیست داره پیش افتادم و دره پنجشیر که تاجیک ها در آن سکونت داشتند و آن شیر دره پنجشیر احمد شاه مسعود و آن رشادت هایی که برای وطنش انجام داد.

آهنگ مسعود تو کجایی 

آهنگ غمناکی است که با لهجه افغانی تاجیکی که بعد از شهادت احمد شاه مسعود برای او سروده شد. بیش از هر چیز این روزها معنی پیدا میکند.

همچنین ببینید : غمگین ترین آهنگی که شنیده ام

دور مشو دور مشو با صدای دولتمند خلف

 

آراسپ کاظمیان

میان عاشق و معشوق هیچ حائل نیست - تو خود حجاب خودی حافظ از میان برخیز (حافظ)

یک دیدگاه

  1. این پست شما نشان از آزاد اندیشی شما دارد که بی توجه به مذهب ها، ریشه های مشابه را در بیابید. غم چیزهایی را میخورید که انسان های معمولی از آن بی خبرند.
    به راستی شما چه کسی هستید؟

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا